Montenegró

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható: égbekiáltó hegyek, a világ második legmélyebb kanyonja, érintetlen tájak, őserdő, égszínkék és türkiz tengervíz, ahol a delfinek hancúroznak.

A fekete hegyek országa az Adria gyöngyszemeként emlegetett csodálatos turisztikai célpont. Ebben az országban biztosan felejthetetlen lesz a nyaralásod, az égig érő hegycsúcsok és tengerpartra lenyúló hegylábak káprázatossá teszik az itt eltöltött időt.

Montenegró egy olyan paradicsom, ahol az árak még nem a fellegekben járnak és mindent megkapsz ami csak kell egy feledhetetlen nyaraláshoz.

Autóbuszos programjainkhoz az ország több nagyvárosában és az M1, M3, M5, M6, M7 autópálya mentén lehet csatlakozni. Egyeztetés miatt hívja irodánkat!

Az utazások árai időpontonként változhatnak!

Montenegró, a mediterrán csoda

Budva-Kotor-Tivat-Perast-Dubrovnik

2024. Június 22. - 2024. Június 29.
2024. Július 06. - 2024. Július 13.
2024. Július 13. - 2024. Július 20.
2024. Augusztus 17. - 2024. Augusztus 24.
2024. Szeptember 07. - 2024. Szeptember 14.
2024. Szeptember 14. - 2024. Szeptember 21.
Már 199.800 Ft -tól
Megnézem

Montenegrói üdülés, Albánia kincseivel fűszerezve

Kotor-Budva-Bar-Petrovac-Moraca-Kruja-Rozafa

2024. Július 01. - 2024. Július 07.
2024. Szeptember 02. - 2024. Szeptember 08.
Már 169.800 Ft -tól
Megnézem

Montenegró utazás

Vár rád az Adria egyik leghosszabb homokos tengerpartja és egy egyre népszerűbb turista paradicsom.
Fedezd fel Te is Montenegrót, a mediterrán csodát!

 

Montenegró, a mediterrán csoda érdekességei

Tudtad? Itt találjuk a legek országában

 

- Európa egyik utolsó érintetlen őserdejét
- Európa 2. legnagyobb kanyonját, a Morača kanyont

- Európa legmélyebb, a világon a második legmélyebb kanyonját, a Tara kanyont
- a Balkán legnagyobb tavát a Skadari-tavat
- a rafting, vadvízi evezés hazáját
- a fürdőparadicsomot
- a Kék Zászlós strandokat…
- a Balkán leglátogatottabb szentélyét, a sziklába vájt Ostrog kolostort.

 

Montenegró bemutatása

A keleti és a nyugati világ határán álló Montenegró, a változatos kultúra és vallási hatások országa, Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Természeti kincsei mellett, kulturális kincsekben is bővelkedik.

Montenegró, azaz Crna Gora, magyarul jelentése fekete hegy, vagyis a fekete hegyek országa.
A legbiztosabb magyarázata a névadásnak az volt, hogy a középkorban, a mainál még sűrűbb erdőkkel borított, égbenyúló hegyek messziről nézve – főként párás, ködös időben - feketének látszottak.

Montenegró számokban

főváros: Podgorica
területe: 13 938 km2
lakosság: 625 266 fő (2011-es adatok alapján)
vallás: vegyesen pravoszláv, muzulmán, katolikus
hivatalos nyelv: montenegrói, szerb, horvát, bosnyák, albán
tengerpart hossza: 293,5 km
strandok hossza: 73 km, melyből 33 km homokos
leghosszabb strand: ulcinji Nagy strand 13 km
legmagasabb csúcs:Zla Kolata, Prokletije 2534 m
legnagyobb tó: Shkodrai-tó (Skadarsko Jezero ) 391 km2 (legnagyobb a Balkánon)
legmélyebb kanyon: Tara-folyó 1300 m (legmélyebb Európában)
legmélyebb pont:Bar városától délre a tenger 1330 mély
legnagyobb öböl: Kotori-öböl
nemzeti parkok: Skadarsko Jezero Nemzeti Park  Európa legnagyobb madárrezervátumával (40.000 hektár), Lovćen Nemzeti Park (6.400 hektár), Biogradska Gora Nemzeti Park (5.400 hektár), Durmitor Nemzeti Park (39.000 hektár), itt található Európa legmélyebb és a világ második legmélyebb kanyonja: a Tara-szurdok, mely néhol eléri az 1300 m mélységet is
világörökségek: Durmitor Nemzeti Park a Tara folyó szurdokával, Kotor óvárosa
észlelt madárfajok száma: 290 (Egész Európában 400 madárfaj figyelhető meg!)
védett növényfajok száma:52
védett állatfajok száma:314

Montenegró domborzata

A Dinári-hegységben található Montenegró, melynek öbleit a meredeken leereszkedő hegyek kísérik , ez a természeti kontraszt kölcsönzi egyedülálló tájképét. Továbbá itt található Európa egyik utolsó érintetlen őserdeje a Biogradska Gora Nemzeti Parkban a Lim és a Tara folyó között. Karsztos hegyvidéke, érintetlen őserdeje, hosszú tengerpartja, az erős ellentétek ideális turistacélponttá teszik az országot.

Montenegró éghajlata

Montenegró maga a fürdőparadicsom, a napsütéses napok száma 240, éves átlagban. Nyaranta 27,5°C az átlaghőmérséklet, a tengervíz is felmelegszik akár 26-27°C-ra. Júliusban átlagosan akár 11 órát is süt a nap. A tapasztalatok szerint május elejétől október közepéig a víz hőmérséklete rendkívül kellemes.
A tengerparti szakaszokra mediterrán éghajlat jellemző, a fennsíkokon és a hegyvidéki területeken kontinentális és hegyvidéki klíma váltakozik.

Montenegró strandjai

Montenegró az Adriai-tenger délkeleti partján fekszik. Van tagolt, sziklás, apró kavicsos és homokos tengerpartja is. Montenegró főbb tengerparti települései: Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar és Ulcinj. Ez összesen 117 strandot, 293 km hosszú tengerpartot jelent. A leghosszabb strand Velika Plaza (Nagy Strand) Ulcinjban, a legnagyobb öböl, a Kotori-öböl, mely gyönyörű, egy fjordra emlékeztet minket.

A csodálatos régi középkori városok, a strandok, a hangulatos öblök felejthetetlen élményt kölcsönöznek és mindig nagy vággyal gondolnak vissza az idelátogatók, vonzalmat érezve arra, hogy visszatérjenek. A mediterrán éghajlat, a minden évszakban virágzó gazdag növényzet, értékes történelmi és kulturális emlékek, az áttetsző kék tenger, a Riviéra nehéz megmondani melyik tulajdonsága a legvonzóbb a turisták számára, hiszen minden része káprázatos. 

Montenegró strandjai évről évre megkapják a megtisztelő Kék Zászló, rangos nemzetközi elismerést. Aktuális lista a felvett strandokról:
http://www.montenegro.travel/en/content/16-montenegrin-beaches-got-blue-flag-prestigious-international-recognition

 

Látnivalók Montenegróban

A Kotori-öböl

Semmiképpen ne hagyjuk ki, ha már Montenegróba utazunk! A montenegrói partvidék legcsodálatosabb része. A látvány önmagáért beszél!

 

Perast

Egy kis ékszerdoboz a Risani-öböl szélén. Gazdag történelmi múltjáról a kiváló állapotban megmaradt tekintélyes paloták, templomok, borostyánnal borított romok tanúskodnak. Itt találjuk Montenegró legmagasabb templomtornyát (55 m), melyért a város lakossága 50 000 arany dukátot fizetett. Érdekesség, hogy a torony elkészült ugyan, de a nagy szentély az adomány ellenére máig befejezetlen maradt, pénz hiányában. A Szirti Madonna szigete a helybeliek csodatévő ikonjával külön ékessége ennek a városkának, pár perces hajóúttal érkezhetünk meg ide.

 

Kotor 

A Lovćen hegység tövébe települt Kotor városa, mely páratlan természeti környezetével napokig marasztalja az utazót. Óvárosa a világörökség része, a barátságos kávézók, a nyüzsgő hal- és zöldségpiac, az ódon hangulat, a város szellemisége teszi egésszé az élményt. A látnivalók mellett (Napóleon korabeli színház, Szent Trifon katedrális, Szent Anna-templom, Szent Lukács-templom) méltán büszkék lehetnek 1200 éves tengerészegyletükre, mely mai napig működik.

 

Tivat

Tengerparti sétányáról ismertebb leginkább, ahol kávéházak sorakoznak, esténként az élet lüktető, a délszláv vérpezsdítő temperamentumhoz híven. Az Osztrák-Magyar Monarchia tengernagyának indítványozására a hazatérő tengerésztisztek minden alkalommal egzotikus növényeket hoztak haza, ennek köszönhető a sok növényritkaság a városi parkban, mely rendkívül megkapó.

 

Herceg Novi

Az Adriai-tengerpart egyik legfiatalabb és egyben egyik legfontosabb tengerparti üdülője. A látnivalók többsége az óvárosban és a villasoron lelhető fel, az őrtornyok, városfalak szép látványt nyújtanak. A sétálóutcáról jól látható a Citadella, a Szent Antal-torony, a Tengeri erőd. Patinás kávézók, butikok között vezet az utunk a legmagasabban fekvő térre, a Trg Hercega Stefanára (magyarul szép kilátás). Itt található a Véres torony/Kanli kula (ma már szabadtéri színpad), az Óratorony és a Szent Mihály Arkangyal-templom. Herceg Novi híres fesztiválja a Mimóza ünnepe (Praznik Mimoze), mely minden évben januártól márciusig tart. A rendezvénysorozat keretében halászünnepségeket, jelmezbált, mazsorett felvonulásokat tartanak és persze elmaradhatatlan program a mimózák begyűjtése is.

 

Igalo 

Herceg Novi óvárosától 7 km hosszú sétány vezet Igalóba, mely a Ferenc József korabeli üdülőhely hangulatát tükrözi. Éttermek, szállodák, utcai árusok sorakoznak az út mentén. Hosszú, homokos és sekély strandja ideális kisgyerekes családoknak és egyben nemzetközi hírű gyógyüdülőhely.

 

Mamula-Žanjice-Kék-barlang hajókirándulás

A Kotori-öböl bejáratánál található a Mamula-sziget vagy köznyelv szerint (Fecskés-sziget) erődítményével. Nyoma sincs annak, hogy a világháborúk idejében fogolytáborként használták az építményt. Ma már kellemes strandja miatt keresik fel a turisták a szigetet, melyre gyakran indulnak kirándulóhajók, egybekötve a vízi barangolást a Kék-barlanggal és Žanjice fehér kavicsos strandjával. A Kék-barlang foszforeszkáló tulajdonsága miatt nyújt különleges élményt, a napfény visszatükröződik a barlang falain és kékre színezi a vizet. Éppen ezért a hajók itt mindig tartanak egy pihenőt, hogy kellemes fürdőt vehessünk és kiélvezhessünk a tenger tiszta türkizkék vizét.

 

Budva

Egész évben felkapott, nyüzsgő látnivalókban gazdag fürdőhely. A falakkal övezett óvárosban, ún. Stari gradban egymást érik az éttermek, butikok, kávézók, galériák, műtermek. A város vonzáskörzetébe tartozik Sveti Stefan szigete, Milo

er vagy a Kralji

ina plaza, az Adria-partszakasz legelegánsabb fürdőhelyei.

 

Cetinje

Cetinje, Montenegró történelmi és kulturális központja. A Múzeum-város pompás épületeivel Montenegró gazdag történelméről tanúskodik. Legjelentősebb műemlékei: II. Péter egykori uralkodói rezidenciája, a Biljarda (Njegoš Múzeum), a Szent Péter-kolostor keresztény műtárgyaival, a Kék palota, a Történeti és Művészeti Múzeum.

 

Ulcinj

Ulcinj, az olajfák igazi hazája, strandjainak 3/4 része gyönyörű, széles, finom homokos. A víz kristálytiszta. A legenda úgy tartja, hogy az ulcinji rabszolgapiacon cserélt gazdát Cervantes, a Don Quijote írója is. A várost elhagyva a fürdőzők paradicsoma, a Nagy Strand (Velika plaža) kihagyhatatlan, szinte kötelező program!

 

Risan

Risant római kori romterülete miatt érdemes meglátogatni; templomromok, szobrok, szarkofágok, impozáns oszlopmaradványok kerültek elő az ásatások során. A városkában egy gyógyfürdő is üzemel, valamint a vidék gyönyörű környezete miatt alkalmas túrázásra, barangolásra.

 

Morača

A Morača folyó 113 km-nyi útja során egy festői kis völgyben kanyarog, Európa második legnagyobb kanyonja. A Kolašinból Podgoricába vezető úton találjuk a Morača kolostort, mely igen nagy látogatottságnak örvend. XIII. századi épületeiben a szláv ikonfestészet remekműveit tekinthetjük meg. A hegyi kolostor a pravoszláv egyház egyik legértékesebb öröksége. Mindez egyedülálló környezetben a Morača szurdokban található. Látványos sziklafalak, hatalmas hegyek között vezet a panorámaút, alattunk gyors, átlátszó, sebes víz folyik. Valóban páratlan élmény, mindenképpen látni kell!

 

Tara

A vadvízi sportok kedvelőinek paradicsoma a Tara kanyon, Európa legmélyebb kanyonja (1300 m). Világviszonylatban az első helyen álló Kolorádó kanyon után, a megtisztelő 2. helyen áll, 82 km hosszan húzódik a Durmitor Nemzeti Parkban. Az UNESCO a területet világörökségnek nyilvánította. Ha már itt vagyunk érdemes fotószünetet tartani még a Đurđevića Tara völgyhídjáról. A kanyon nyújtotta élmény felejthetetlen, aki egyszer is meglátja, nem fogja elfelejteni.

Hasznos információk – Utazás Montenegró

Montenegró – Úti okmányok

Montenegróba érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Mindkettő esetében, min. 30 napos érvényességnek még kell lennie az okmányoknak. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). Ezek a beutazási feltételek érvényesek a Szerbiába, Bosznia-Hercegovina, Horvátországba való belépésnél, átutazásnál is Montenegróba.

 

Időzóna, helyi idő

Montenegró Magyarországgal azonos időzónába tartozik, az órát nem kell átállítani.

 

Pénzváltás

Hivatalos pénznem az euró.
Célszerű eurót váltani utazás előtt. Az országba való belépéskor a fejenként 2000 eurónál nagyobb értékű valutát kötelező bejelenteni a határon. Ezt kilépéskor fel kell mutatni, ellenkező esetben a vámos elkobozhatja a 2000 eurón felüli összeget.

 

Bankkártya

A Visa, Mastercard, American Express a leginkább elfogadott bankkártyák. Az elmúlt években sok pénzkiadó automatát helyeztek el, így a pénzfelvétel nem jelent problémát.

 

Bankok nyitva tartása

Munkanapon általában ebédszünet nélkül 08:00-19:00 óra között, szombaton 08:00-13:00 óra között van ügyfélfogadás.

 

Montenegró - Ivóvíz

A csapvíz legtöbb helyen iható, viszont a helyiek szervezete megszokta ezt a fajta vizet, a külföldiek részére nem ajánljuk a csapvíz fogyasztását, a palackozott víz fogyasztása javasolt.

 

Sport – Aktív pihenés Montenegróban

A montenegrói tengerpart és szurdok völgyei kitűnő terepnek bizonyulnak a különféle vízi sportok, vagy például a vadvízi evezés, a rafting, a búvárkodás szenvedélyeseinek. A városi kikötőkben lehetőség van a vitorlás- és hajóbérlésre. Emellett virágzik a hegy- és sziklamászás, barlangászat, gyalogtúrázás. Télen sem lehet unatkozni, a síelés, a hódeszkázás központja Zabljak, a Durmitor Nemzeti Parkban. Minden évben, januárban itt rendezik meg a téli sportok országos versenyét. A horgászat, a madár megfigyelés szerelmeseinek is ideális úti cél az ország, azon belül is a Shkodrai-tó és környéke. Akik extrémebb kihívásra vágynak kiváló lehetőség az egyedülálló élményre, a hőlégballonok fesztiválja.

 

Vásárlás montenegrói utazás során!

Nem jellemző, hogy borravalót várnának el a turistától. Éttermekben, taxi szolgáltatás fizetésekor azonban, illik felfelé kerekíteni.

 

Éttermi árak:
Kávé, capuccino  1-2 EUR
Bor 0,7 l               6-15 EUR
Sör                       1-2 EUR
Pizza                    4-10 EUR
Főétel                   5-12 EUR
Tengeri hal (1 kg) 30-50 EUR

 

Bolti árak:
Ásványvíz 1,5 l      0,7-1 EUR
Kenyér 1 kg         0,7-1,5 EUR
Rostos üdítő         0.65-2 EUR
Bor 0,7 l               2-6 EUR
Sör                       0,5-1,5 EUR
Sonka 1 kg           15-20 EUR
Fagyi                    0.5 -1,5 EUR
Tej                        0.65-0.85 EUR
Vaj                       1.85.-2.6 EUR
Sajt                       4 EUR/kg (Gouda vagy hasonló)
Cola, Fanta, Sprire 1,5 EUR
čevapčiča boltokban 1 kg 4-4.5 EUR, étteremben egy adag 7-8 EUR, gyorsétteremben 3 EUR


Az árak tájékoztató jellegűek!

Montenegró gasztronómiája – Étel Utazás Montenegró

A montenegrói konyha alapja az olívaolaj, legrégebbi olajfájuk több, mint 2000 éves Stari Barban. Ezt tartják Európa legidősebb fájának. A tengerparti települések jellegzetessége a pisztrángból, levélhalból, angolnából, tintahalból készített ételkülönlegességek. Érdemes megkóstolni a Tivat környékén tenyésztett és sajátságosan ízesített fekete kagylót.

Igazi különlegességnek számít „čevapčiča” többféle darált húsból készítik, a raštan kelkáposzta szárított kecskehússal, különböző lepény- és roston sült süteményfélék. Érdemes kipróbálni, ha már ott vagyunk a helyi specialitásokat, mint például Ražnjiča (=Rablóhús), Vješalica (=Sült szűzpecsenye roston), Brodet (=Halleves), előételként a njeguši sonkát és Kajmakot (finom zsíros krémsajt), vagy a bureket. Igazi kulináris élményben lehet részünk.
Jellegzetes szeszes italuk a Lozova

a (szőlőpálinka), a borok Crna Gora-i királya a Vranac (vörös bor), és a Krsta

(fehér bor), Montenegró nemzeti söre a Nikšičko Pivo (sör)

Külképviseletek

Montenegró Nagykövetsége Magyarországon:
1051 Budapest, Arany János utca 15. tel.: 06-1/373-0300, 06-1/373-0301; fax: 06-1/269-4475

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
81000 Podgorica, Kralja Nikole 104.; tel.: 382/20/602-880, 602-910; fax: 625-243, E-mail: mission.pg@mfa.gov.hu
 

Magyarország montenegrói Tiszteletbeli konzulja
Magyar Csaba. 85346 Herceg Novi, Zelenika 9/a; tel.:382/31/678-631, 678-818; mobil: 382/67/595-631, E-mail: csaba@t-com.me

 

Segítségkérés/Telefonszámok Montenegróban

Montenegró nemzetközi hívószáma: +382
Magyarországot Montenegróból 0036 előhívó számon érhetjük el.


FONTOS TELEFONSZÁMOK

Posta - információ: 988

Általános segélyhívó: 112
Tűzoltóság: 123

Mentők: 124

Rendőrség: 122

Pontos idő: 95

Időjárás: 9848

Útinformáció, közúti segélyhívó: 9807; 1340


BELFÖLDI HÍVÓSZÁMOK

Podgorica, Kolašin: 081

Tivat, Kotor: 082

Nikšić: 083

Bijelo Polje: 084

Mojkovac: 084

Bar, Ulcinj: 085

Budva, Cetinje: 086

Berane, Plav: 087

Herceg Novi: 088

Zabljak: 089


Egy kis úti szótár

igen - da
nem – ne
köszönöm – hvala
szia – zdravo
jó estét – dobro veče
jó napot – dobar dan
jó reggelt – dobro jutro
viszontlátásra – dovidenja

Állami ünnepek, munkaszüneti napok Montenegróban

január 01. Újév
január 07. Ortodox Karácsony
január 13. Ortodox Újév
április 27. az alkotmány napja
május 01. munka ünnepe
május 21. a Függetlenség napja
július 13. a Montenegrói Köztársaság állami ünnepe
december 25. Karácsony


Fesztiválok, rendezvények Montenegróban

január
Zabljak- téli sportok országos versenye

 

február
Herceg Novi - Mimóza Fesztivál
Kotor – Szent Trifon ünnepségek
Tivat - Karnevál Éjszakája

 

március
Nemzetközi Kerékpárverseny

 

április
Podgorica - színházi előadások

 

május
Nemzetközi tévéfesztivál, Vladimír kereszt ünnepe, Montenegro Cup (szabad stílusú mászás)

 

június
Budva - Földközi Tengeri Dalfesztivál és Földközi Tengeri Zene Nemzetközi Fesztivál

 

július
Budva - A város Színháza (színházi előadások, koncertek)
Perast felvonulás– Fasinada

 

augusztus
Herceg Novi – Filmfesztivál

 

szeptember
Petrovac – Jazz fesztivál
Mojkovac – Hőlégballon fesztivál

 

Segítségre
van szüksége?

+36/46 508 688 Nyitva tartás:
Hétfő-Pétek: 08:00 - 16:00
Szombat-Vasárnap: Zárva