Adventi ajánlatok, Csehország

Jelenleg nincs elérhető utazás a kínálatunkban!

Prága utazás

Vár Rád a száztornyú arany város, Prága!
Fedezd fel a knédli és a sör hazáját, Európa egyik legkeresettebb turisztikai célpontját.

Prága – Érdekes programok

Mit csináljunk Prágában? Próbáld ki!

- Pilzen és a Pilsner Sörfőzde
- Skoda gyár
- Bohémia kristálygyár
- Folklór est tradicionális cseh vacsorával
- Nemzeti Marionett Színház - előadás marionettekkel
- Sörfürdő
- Európa egyik legnagyobb zenélő szökőkútja a Křižík szökőkútja
- legkülönfélébb sétahajózások a Moldván, akár éjszaka is, fenséges étkekkel együtt
- Táncoló ház „részeg ház” modern irodaház megtekintése, tetején francia étteremmel

Prága és a Sör

- valaha 600 féle sört főztek Prágában
- Csehországban nem az alkoholfokot, hanem a felhasznált malátaanyag mennyiségét tüntetik fel a palackokon:
   10 fokos 2,8-3,5% alkoholtartalommal, 12 fokos sör 4% vagy afölötti alkoholtartalommal bír
- a világon Csehországban a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás
- Prvni Pivni villamos, az első prágai „ sörvillamos” a 11-es villamos végállomásán sörözőként van berendezve
- szokás: a pincérek kérés nélkül hozzák a következő korsó sört, ha kiürült a poharunk, ha már elég volt a malátából helyezzük a poháralátétet a pohárra

Prága bemutatása

Prága - akár egy hosszú hétvége alatt is beleszerethetsz a helybe: betekintés az építészet képeskönyvébe, barangolás az Arany utcácskán vagy a hangulatos paloták, templomok, várak között; sörtúra a közeli barátokkal ízletes, sörkorcsolyákat kóstolva, garantáltan különleges, maradandó élmény lesz.

Prága időjárás

Minden évszakban gyönyörű, márciustól novemberig folyamatosan látogatják, a téli időszakban adventi hangulatáért keresik fel szívesen. Forró nyár, hűvös tél jellemzi, a legtöbb napsütés és egyben a legesősebb időszak tavasszal és nyáron jellemző.

Látnivalók Prágában – Utazás Prágába

Csehország fővárosa Prága, mely méltán kapta meg a rangos megkülönböztetést. Hangulatos, piros háztetők, ódon történelmi műemlékek, elegáns utcák, híres zeneszerzők hazája, mely a csehek vendégszeretetével együtt alkot egy egészet és teszi vonzóvá a várost a turisták számára.

Prága Óvárosa

az Óvárosi tér a város szíve, itt található Husz János szobra is, a festői háttérben pedig a Tyn-templom tornya bukkan fel

 

Prága – Orloj

bámulatos csillagászati óramű kétféle számlapjával, a falusi életből vett jelenetekkel díszítették. Sajnos egy szomorú legenda szerint az óramestert megvakították, hogy ne készíthessen ehhez hasonló csodálatos remekművet.

 

Rudolfinum

Magyarosan élve a kifejezéssel, betöltött szerepe szerint Művészetek Házának neveznénk, számos fontos esemény, rendezvény, koncert színhelyéül szolgál az épület.

 

Prága – Lőportorony

érdekessége, hogy csak a 18. századtól használták lőporraktárként

 

Károly-híd

összekötőkapocs a mai napig az Ó- és Újváros között, a középkorban koronázási útvonal volt, ma Prága szimbóluma. A híd 516 m hosszú, és majdnem 10 m széles, kereken 30 szobor található rajta. Ha áthaladunk a hídon, ne felejtsük el megsimogatni Csehország védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak a szobrát és aztán kívánjunk valamit.

 

Prága - Zsidónegyed

az itteni Régi-új zsinagóga Európa legrégibb imahelye

 

Prága Vár

több mint ezeréves a Moldva fölött. Klasszikus vártúrának számít a kombi jegy, mely magába foglal 5 látnivalót: Szent György-bazilika, Szent Vitus-székesegyház, Régi Királyi Palota, Nagy Torony, Arany utcácska.

 

Szent Vitus-székesegyház

gótikus bazilika, mely 124 m hosszú, 60 m széles

 

Szent György-kolostor

itt nem mulasszuk el az Ulászló-termet megtekinteni

 

Prága Loretója

Prága legfontosabb kegyhelye, fő látnivalója a kincsesház, a Madonnának szánt fogadalmi ajándékokkal

 

Strahovi kolostor és könyvtár

a könyvtár Európa legszebb helyiségeivel és legátfogóbb gyűjteményével rendelkezik több, mint 130 000 kötetet őriznek itt, köztük 2500 ősnyomtatványt

 

Arany utcácska

sok legendát fűznek ehhez a helyhez, egyesek szerint itt kutatták az „aranycsinálás” titkát, mások szerint egy idősebb úr fel is fedezte azt, viszont egy kísérleti robbanás miatt életét vesztette és nem adhatta már tovább a titkot. Rendkívül kicsi az utca, pici házakkal kell elképzelnünk, melyekben ma kiállítások és szuvenír boltok találhatóak.

 

Prága Kisoldal

a Moldva bal partján található. Különös kedvence volt Prága ezen része az íróknak, költőknek, művészeknek, mivel középkori romantikus hangulatát sikerült megőriznie.

 

Prága Újvárosa

itt találjuk a sokak által legközismertebb Vencel teret, valamint a Szent Orsolya-templomot, a Nemzeti Múzeumot, vagy a Faust- házát, melyet sokáig a népi képzelet az alkímisták titokzatos mesterkedésével társított.

 

Prága – Hajókirándulások a Moldván

Nézd meg Prágát más szemszögből! Rendkívül népszerűek a hajókirándulások Prágában. Mindenféle verzióban kínálják az érdeklődők részére, nappali, éjszakai hajókázás, idegenvezetéssel, zenészekkel, vagy anélkül, vacsorával, ebéddel. Válogathatunk bőven és az árak is megfizethetőek a magyar turista számára. Az élmény kihagyhatatlan.

Kirándulások Prága közelében

 

Karlovy Vary

vagy magyarul Károly gyógyfürdője, az egyik legrégebbi cseh gyógyhely. A legenda szerint IV. Károlynak köszönhető, hogy már elég korán felismerték a lehetőségeket a felbugyogó gyógyforrásokban. 12 hőforrás ontja a vizét Karlovy Vary-ban. Olyan neves személyek, mint Goethe, Schiller, Bach, Wagner vagy magyar vonatkozásban Arany János, szívesen látogattak el ide kiélvezve a hely adottságait. Manapság opera-előadások, szabadtéri hangversenyek és a híres Nemzetközi Filmfesztivál otthona  is. Vásárfiaként vehetünk itt ostyát, Becherovkát („gyógyital”), karlsbadi sót.

 

Kutna Hora

a festői fekvésű városka híres az itteni Csontkápolnáról, mely dekorációja emberi csontokból készült, a 14. századi pestis és huszita háború áldozataiból. Érdemes felkeresni a Szent Barbara katedrálist, melyet a bányászok védőszentjének emeltek, illetve az Olasz-udvart, itt verték a prágai garast.

 

Cseh Svájc – Edmund szurdok

aki kedveli a természetet, nem szabad kihagynia ezt a részt. A homokkővidék izgalmas kalandot ígér, a hegyi zúgók habjain keskeny csónakokkal kelhetünk át, a könnyed túra során mindenhol mohák, fenyők, trópusi hangulat. Csehország Svájcának is nevezik.

Hasznos információk – Utazás Prága

Prága – Úti okmányok

Az EU-tagállamok állampolgárainak nem szükséges semmilyen vízum, még a 90 napot meghaladó tartózkodás, illetve a jövedelemszerző tevékenység esetében sem. A Csehországba való beutazáshoz érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. A cseh hatóságok a régi típusú, de érvényben lévő személyi igazolványt, valamint az érvényes kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt is elfogadják az úti-okmány ellenőrzések során.

 

Prága - Időzóna

Az órát nem kell átállítani, Csehország azonos időzónába tartozik velünk.

 

Prága - Pénzváltás

Csehország hivatalos pénzneme a cseh korona (CZK), célszerű utazás előtt pénzt váltani. Ha ez még sem sikerül a városban rengeteg pénzkiadó automata üzemel, illetve jócskán találunk különféle pénzváltókat is. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a pénzváltók a hirdetéseiken azt az átváltási árfolyamot szerepeltetik, melyet csak nagyobb (például 1 000 eurót meghaladó) összegek esetén biztosítanak. Érdemes ezért külön is megkeresni a táblázaton, hogy kisebb összegek beváltásakor milyen árfolyamot használnak, a különbség ugyanis akár a 30%-ot is elérheti! A bankkártyával történő fizetés is széles körben elfogadott.

 

Vásárlás prágai utazás során

A borravalóadás Csehországban nem kötelező, természetesen jó néven veszik, ha az általunk tapasztalt kitűnő kiszolgálást díjazzuk és felfelé kerekítünk.

 

Árak (szupermarketekben):


tej 1 liter 25 czk
cola 1 liter 25 czk
kenyér 0.5 kg 25 czk
sajt 100 g 20 czk
kávé étteremben 40 czk
capuccino étteremben 50 czk
víz 1.5 liter 15 czk, étteremben 0.33 liter 40 czk
vaj 250 g 45 czk
sör 0.5 liter (üveges szupermarketben) 20 czk, csapolt sör pubokban 0.5 liter 30 czk

2 fogásos menü (leves, főétel) már 150 czk-tól (étterem, helyfüggő)

Az árak tájékoztató jellegűek!

Prága konyhaművészete – Gasztronómia

Jó tanács! Mindenképpen próbáljuk ki a cseh ételek valamelyikét Prágában. Jókat lehet enni, jó áron és persze a cseh sörnek nincs párja. Örök klasszikusaik: sertéssült, bélszín, sült csülök vagy oldalas, sült kacsa, melyet többféle knédlivel, vagy zsemlegombóccal, párolt káposztával előszeretettel tálalnak. Desszertjeik almás rétes, szilvás sütemények, különféle gyümölcspiték.  Ezután jól fog esni egy korty Becherovka, vagy egy igazi cseh sörkóstoló. Prágában a helybéliek büszkék a Staropramen, de egyéb Pilsner Urquell, Gambrinus, Krušovice, Budvar sörfajtáikra is. Mellé fogyasszunk bátran a kiváló sörkorcsolyákból, mint például a hagymás-ecetes krinolin vagy disznósajt, sült kolbász, cseh sörsajt. Nagy hagyománya van a sörfőzde látogatásoknak még, melyek során a fentiekben felsorolt ételek bármelyikéből rendelhetünk.

Néhány Tipp

Prága-Sörözők

U Fleku
U Bubeníčků (A Kisdobosokhoz)
U Medvídků (A Medvebocsokhoz)
U Zlatého Tygra (Az Arany Tigrishez)
Hostinec U Kocoura (A macska)
Pivovarsky Dum
U Vystreleného Oka (A Kilőtt Szemhez)
U Kocoura (A Kandúrhoz)
U Kalicha (A Kehely)

 

Prága-Sörfőzdék

Břevnovský klášterní pivovar - Břevnovi kolostori sörfőzde
Jihoměstský Pivovar- Délvárosi Sörfőzde
Libocký Pivovar
Malešický Mikropivovar - Malešicei Mikrosörfőzde
Minipivovar U Medvídků - A Medvebocsokhoz Minisörfőzdéje
Novoměstský Pivovar - Újvárosi Sörfőzde

Külképviseletek - Prága

Segítségkérés/Telefonszámok Prágában

Csehország - Konzuli Hivatal - Prága
Pod Hradbami 17, 160 00 Praha 6-Střešovice

Előhívó:
00-420
Telefon:
220-317-231 (munkaidőben)
233-324-232 (munkaidőben)
Ügyelet:
602-224-415 (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
Fax:
233-322-103

Konzul: 
Fülöp Andrea  E-mail: consulate.prg@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/prague

Ügyfélfogadás: 
hétfő-kedd-szerda-péntek: 9-12 óra,
csütörtökön ügyfélfogadás nincs

 

Csehország – Nagykövetség – Prága

 

Pod Hradbami 17, Praha 6-Střešovice

Előhívó:
00-420
Telefon:
220-317-200 - telefonközpont (munkaidőben)
Ügyelet:
602 22 44 15 (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
Fax:
233-322-104

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:  Pető Tibor

E-mail: mission.prg@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/prague

Telefon

Csehországban nincs előhívószám. Ne lepődjünk meg, náluk a telefonszámok kilenc számjegyűek, magyar mobiltelefonról vagy Magyarországról történő híváskor az előhívószám 00-420.

Fontosabb telefonszámok
Segélyvonal (általános): 112
Mentők: 155
Rendőrség: 158
Tűzoltók: 150


Egy kis úti szótár
Jó estét! - Dobrý večer!
Jó napot! - Dobrý den!
Jó reggelt! - Dobré ráno!

Szia – Ahoj
Viszontlátásra - Na shledanou!
Nagyon szépen köszönöm. - Velice vám děkuji.
igen - ano
nem – ne

 

Állami ünnepek, munkaszüneti napok Prágában

 

január 1.
Újév

 

Húsvét hétfő
változó időpontú ünnep

 

május 1.
A munka ünnepe

 

május 8.
A győzelem napja

 

július 5.
Cirill és Metód napja

 

július 6.
Husz János máglyahalálának napja

 

szeptember 28.
cseh államiság napja

 

október 28.
Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe

 

november 17.
A „bársonyos forradalom” napja

 

december 24-25-26.
Karácsony

 

Nem számít munkaszüneti napnak a Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja.

 

Fesztiválok, rendezvények Prágában

 

január
Prágai Téli Zenei Fesztivál

 

január, február
Európai Filmnapok

 

február
Farsang,

 

február vége – április
Szent Máté-vásár

 

március, április
Boszorkányok éjszakája, Húsvéti piacok

 

május
Prága Maraton

 

május, június
Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztivál
Cseh Sörfesztivál
Prágai Gasztronómiai Fesztivál
Fringe Fesztivál

 

július
Bohemia Jazz Fesztivál
Régi Zene Nyári Fesztiváljai

 

augusztus, szeptember
Verdi Fesztivál
Prágai Dvorak Fesztivál
Prágai Ősz Nemzetközi Fesztivál

 

október
Prágai Nemzetközi Jazz Fesztivál

 

november, december
Cseh Sajtófotó Kiállítás
Mikulás este, Karácsonyi piacok, Szilveszter

 

Segítségre
van szüksége?

+36/46 508 688 Nyitva tartás:
Hétfő-Pétek: 08:00 - 16:00
Szombat-Vasárnap: Zárva