Horvátország 10 legszebb strandja

img

Horvátország 10 + 2 legszebb strandja

 

A gyönyörű kék és zöld színekben pompázó, tisztavizű tengerpartok kapcsán mindig a Karib – tengerre, vagy hasonló távoli területekre asszociálunk, pedig csupán pár órányira ugyanolyan ámulatba ejtő tájakra tévedhetünk.

A horvát tengerpart szebbnél szebb sziklás és homokos tengerpartokban bővelkedik. Tiszta vize tökéletes helyszínül szolgál a búvárkodóknak, vagy akár a hajózás szerelmeseinek.

Nyaralásunk során mindig döntő szerepet játszik a tengerpart közelsége és minősége. Horvátországban egyaránt találhatunk jól felszerelt és tisztántartott – fizetős – partokat, valamint a kalandvágyóbbak felkereshetik az érintetlen, eldugott partszakaszokat is.

Az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni a legszebb horvát strandokat, melyből olyan sok van, hogy képtelenség volt a szokásos top 10-re leszűkíteni.

 

Jöjjön hát a TOP 10 + 2 legszebb horvát strand

  1. Brela, Punta Rata

 

A Makarska – riviérán, Brela-n található Punta Rata strandot a Horvátország egyik jelképévé vált szikla teszi igazán különlegessé. A partot körülöleli egy gyönyörű fenyőerdő, vize a horvát partokra jellemzően kristálytiszta. Bár partja kavicsos, a tengerbe menet puha homokon lépkedhetünk. A sziklás strand éjjel ki van világítva, így ha egy igazán hangulatos éjszakai fürdőzésre vágyunk, ez a tökéletes hely. A „kék zászlós” strandon többféle sportolási lehetőség, éttermek, kávézók várják a turistákat.

 

  1. Rab sziget, Lopar, Rajska Plaza

A Rab sziget északi részén található Lopar településen 2 km hosszan nyúlik el a Rajska Plaza strand. A homokos part és a lassan mélyülő, sekély víz kisgyerekes családok számára ideálissá teszi a strandot.  „Kék zászlós” minősítését tiszta vizének és sokféle, minőségi szolgáltatásainak köszönheti.  A közelben található egy nagy sportcentrum, valamint a parton reggel 9-től, este 6-ig életmentők vigyáznak a fürdőzők biztonságát.

  1. Dubrovnik, Banje strand

 

Dalmácia egyik legismertebb településén, Dubrovnikban található Banje strand, nem fekszik messze a városközponttól, így a kimerítő városnézést követően nyugodtan megpihenhetünk kavicsos strandján. A strandot egy hosszú kőlépcsőn végighaladva tudjuk megközelíteni, így csak jó kondícióban lévőknek ajánlott. A parton pihenők az óváros és Lokrum szigetének csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek.

A fiatalok nagy örömére, a part estére átalakul az éjszakai élet egyik legkedveltebb helyszínévé. Éppen ezért, inkább a fiatal, bulizni vágyók számára, mintsem a családok és nyugdíjasok számára ajánlott partként tartjuk számon.

 

  1. Hvar – sziget, Dubovica strand

 

Hvar sziget egyik legszebb strandja, a Dubovica strand, mely fehér kavicsos partja a stranddal azonos nevű – Dubovica – öbölben helyezkedik el. A strand autóval, csónakkal és hajóval egyaránt megközelíthető. A Hvar városától 8 km-re fekvő öböl széltől védett, kristálytiszta vizének köszönhetően búvárkodóknak ideális és minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújt. Csendes, nem túlzsúfolt öble kisgyerekes családok számára tökéletes.

 

  1. Krk – sziget, Baska, Vela Plaza

A népszerű Krk – sziget leglátogatottabb városában, Baskaban található a Vela Plaza strand. „Kék zászlós” strandja kavicsos és hosszan elnyúló. Vize kristálytiszta, a közel 2 km hosszú partján sorakoznak a jobbnál jobb bárok és éttermek. A parton sportolásra és vízi csúszdására egyaránt lehetőségünk adódik. Mivel a sziget egyik legkedveltebb strandja, így elég nehéz szabad helyet találni magunknak. A parton már kora reggel sorba hevernek a törölközők – bár a hozzájuk tartozó turisták még a reggelijüket fogyasztják az egyik közeli tavernaban -. Tehát, ha jó helyet szeretnénk a strandon, érdemes követni a már jól bevált mintát és reggeli előtt kivinni törölközőnket – már ha nem féltjük – a strandra.

 

  1. Brac sziget, Bol, Aranyszarv strand

 

Brac sziget fehérkavicsos strandjai közül a legismertebb az Aranyszarv strand, mely egy nyelvhez hasonlóan nyúlik be a tengerbe és a szélnek és az áramlatoknak köszönhetően folyamatosan változik, hogy csúcsa milyen irányban hajlik el. A strand további érdekessége, hogy míg az egyik oldalon élvezhetjük a szélcsendet, addig a másik a másik oldalon fúj a szél. Az Aranyszarv mára már a sziget jelképévé vált, így nem csoda ha a sziget látogatottsága évről évre növekszik.

 

  1. Rabac

Rabac városa, a Kvarner öböl nyugati részén található. A település négy strandja közül, három – Girandella, St. Andrea, Laterna - szinte összeér, míg a negyedik – Maslinica - kicsivel távolabb található tőlük. Mind a négy strand „kék zászlós” minősítéssel rendelkezik, és partjaik aprókavicsosak. A Maslinica, és a Laterna strandjai lassan mélyülő partjuk miatt ideális kisgyerekes családok számára. A Girandella a bulizni vágyó fiataloknak tökéletes választás lehet az éjszakai életet és a zenei fesztiválokat tekintve.

  1. Sveti Ivan strand, Cres sziget

Rabac városával szemben fekszik Cres szigete, mely komppal könnyen megközelíthető. A Sv. Ivan strand Lubenica középkori települése alatt fekszik. Nehéz megközelíthetősége miatt – gyalogosan Lugenica városából egy meredek úton lefelé haladva, vagy csónakkal a tenger felől – jellemzően kevés a fürdőző ezen a strandon, így tökéletes helyszín egy nyugodt sziesztához. A strand környezetében éttermekkel és egyéb üzleteket nem találunk, így érdemes a látogatását előre megtervezni és jól felszerelkezni sporteszközökkel, valamint étellel-itallal.

  1. Nin, a Királyné strandja

A Királyné strandja Dalmácia északi csücskében, a Zadartól nem messze található Nin városában található. A homokos félszigeten található, majdnem 8 km hosszan elnyúló strand neve, az első horvát király – Tomislav király – idejéből ered. A királyné legkedveltebb szakasza a Sabunike –hez közel eső szakasz volt, így ezt a területet elnevezték a Királyné strandjának.  Földnyelve és stégje hosszan nyúlik a vízbe, így a víz teljesen „körülölel” bennünket napozás közben is.

  1. Lovrecina öböl, Brac sziget

Brac sziget másik nevezetes strandja a Lovrenica öbölben húzódik, mely Postira településtől nem messze fekszik. A strand mellett közvetlenül egy kolostor romjai találhatóak, így a lubickolást összeköthetjük ezek megtekintésével. A partot vörös föld borítja, melynek köszönhetően a víz is vöröses árnyalatban pompázik. Ez a strand a Brac-i Aranyszarvval ellentétben kevésbé ismert, így a nyugalomra vágyóknak ideális.

+1. Stiniva strand, Vis sziget

Végül, de nem utolsósorban, ha a legszebb horvát strandokról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a Stiniva strandot, mely a nyílt tengeren fekvő Vis szigeten, annak is a legnehezebben megközelíthető részén található. A strandon éttermeket és árusokat nem találhatunk, területe nagyon kicsi, viszont annál szebb. Megközelítésének legkönnyebb módja, ha befizetünk egy hajókirándulásra – vagy magunk hajózunk el a strand bejáratáig - . A sziklákkal körülölelt strandot minden kalandvágyónak ajánljuk, hiszen a csodálatos látvány egy életre szóló emléket nyújt.

+2. Betina Barlang, Dubrovnik

A Betina barlang Dubrovnik városánál található, megközelítése csak a tenger felöl lehetséges. A piciny strand egy természetes barlangban található, melynek köszönhetően, ha ide jövünk – mely csak csónakkal, kajakkal és kisebb hajókkal lehetséges – a külvilágot és annak gondjait teljesen kizárva, az elhagyatott szigetek életérzését átérezve süttethetjük magunkat a napon. A barlangban található aprócska strandon való piknikezés igazán meghitt, romantikus hangulatot idéz, így fiatal pároknak ideális.

 

Kategóriák

Segítségre
van szüksége?

+36/46 508 688 Nyitva tartás:
Hétfő-Pétek: 08:00 - 16:00
Szombat-Vasárnap: Zárva