Karneváli maszkok Velencében

img

Velence városa, nem csak attól világhírű, hogy cölöpökre épült, de egyedi hangulatával, lagúnáival, az év minden időszakában különleges élményt kínál mindenkinek.

A legnagyobb embertömeget a Velencei Karnevál vonzza a lagúnák városába, melyet minden évben februárban tartanak. A karnevál napjaira az egész város, főként a Szent Márk tér egy óriási, csodálatos bálteremmé változik, ahol mindenütt zene szól és szebbnél szebb jelmezekbe bújt emberek özönlik el Velencét.

A világhírű velencei maszkokról, az a hír járja, kezdetben azért készítették, hogy elfedje kilétét az ott lévőknek, és így minden társadalmi réteg együtt ünnepelhette a karneváli időszakot. A jelmezek és álarcok viselése mai napig élő hagyomány a lebegő városban, sokszor egy egész családot is láthatunk egymással harmonizáló öltözékben.

Alapvetően négy féle álarccal találkozhatunk, melyek közül hagyományosnak a Bauta nevezhető, mely jellegzetessége, hogy az erős vonásokkal kidolgozott maszk az egész arcot eltakarja, szája nincsen, színe hófehér vagy aranyozott.

A Medico Della Peste – avagy Pestis Doktor, talán a legismertebb álarc mindközül. Hegyes, hosszú, madárcsőrt idéző alakja, a velencei pestisjárvány idején jellemzően viselt orvosi maszkot idézi.  

Volto egy szintén egész arcot lefedő álarc, melynél már az arc kidolgozása lágyabb, jellemzően fehér és színes, arany motívumokkal, melynek viselése már nem akadályozza viselőjét az evés-ivásban.

Az arcból legtöbbet mutató álarc, a Columbina. Általában pálcával tartják, vagy szalaggal kötik a karneválozók a fejükre.

Minden évben szebbnél szebb jelmezekkel és álarcokkal találkozhatunk a Velencei Karneválon, melyek mindegyike igazi műalkotásnak minősül. Persze az év bármely időszakában megtalálhatjuk a kézzel festett, eredeti olasz maszkokat a szuvenír árusoknál.

Kategóriák

Segítségre
van szüksége?

+36/46 508 688 Nyitva tartás:
Hétfő-Pétek: 08:00 - 16:00
Szombat-Vasárnap: Zárva