szechenyi-2020

Lengyelország magyar szemmel

img

Lengyelország nagyon népszerű, szinte karnyújtásnyira van tőlünk, magyaroktól. Mindenki számára ismerősen cseng, mondhatni örök favorit: Krakkó, Auschwitz, Wieliczka, Zakopane, de vajon néztük-e már Lengyelországot magyar szemmel? Nem is gondolnánk mennyi magyar vonatkozású látnivaló van, amit érdemes megtekinteni.

1.) Páratlan természeti környezetben fekszik Nedec vára, mely büszkén őrzi több ősi magyar család emlékét (Károly Róbert, Szapolyaiak, Palocsay, Horváthok, Berzeviczyek).

2.) Ószandec legjelentősebb műemléke a klarissza kolostor és a templom. Itt élt Kinga, IV. Béla magyar király lánya, akinek alakját nagy tisztelet övezi Lengyelországban. Ő volt az a királylány, akinek a legenda szerint a sót köszönhetik a lengyelek. Boleszláv krakkó-szandomíri herceg felesége volt, férje halála után visszavonult az általa alapított klarissza kolostorba. A szegények jótevőjeként, a sóbányászat védőszentjeként tisztelik a Kárpátok túloldalán. A maga által alapított kolostorban nyugszik. II. János Pál pápa emelte a szentek sorába.

3.) Orawka - a magyar királyság árva vármegyéjének északi része, itt található az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Magyar Szentek Temploma. Orawka temploma egyike a legszebb, legszínesebb, festett templomoknak a Kárpátok vidékén. A templomot 1950-56 között építették. Kőalapra téve vörösfenyőből készült, egyetlen szög felhasználása nélkül, falain 49 magyar szent képe látható.

4.) Lengyelország legismertebb zarándokhelye, Czestochowa. A Jasna Gorai kolostort a magyar pálos rend alapította 1382-ben, nevét is a magyar pálosoktól kapta. A Fekete Madonna kegykép két évvel később került a kolostorba. Azóta is hívők százezrei zarándokolnak a kápolna szentélyéhez.

5.) Az elhunyt hősökről emlékezhetünk meg a limanowai (jablonieci) temetőben, mely az egyik legszebb I. világháborús, magyar hősök sírjait tartalmazó emlékhely Lengyelországban. Végakarata szerint itt temették el Muhr Ottmár ezredest is, aki soproni huszárjai élén veszítette életét 1914-ben.

                   

Kategóriák

Segítségre
van szüksége?

+36/46 508 688 Nyitva tartás:
Hétfő-Pétek: 08:00 - 16:00
Szombat-Vasárnap: Zárva