Egyéni szállásfoglalás - Montenegró

1

Montenegró, a legek országa, érdekességek amit feltétlenül látnunk kell:

 • A Morača kanyont, mely a második legnagyobb kanyon Európában
 • A legmélyebb kanyont Európában, a Tara kanyont
 • Európa legnagyobb madárrezervátumát, és a legnagyobb tavat a
 • Balkánon, a Skadari-tavat
 • A Biogradska Gora Nemzeti Parkban Európa egyik utolsó, érintetlen
 • őserdejét
 • Az Ostrog kolostort, mely a Balkán egyik leglátogatottabb szentélye
 • A Kotori-öbölt, melyet páratlan látványa miatt csodálnak meg
 • hol apró kavicsos, hol homokos tengerpartját, melyekből jó
 • néhány a Kék Zászló elismeréssel büszkélkedhet
 • Ha Bosznia felől érkezünk Mostarban mindenképp álljunk még az
 • Öreg híd és az óváros látnivalóit.

Montenegró bemutatása

Montenegró fővárosa Podgorica, területe 13 938 km2, hivatalos nyelvük montenegrói, szerb, horvát, bosnyák, albán. Strandjainak hossza összesen 73 km, ebből a leghosszabb 13 km hosszú Ulcinjban, az úgynevezett Nagy Strand. Négy nemzeti parkkal büszkélkedhet az ország, melyek: Szkadari Tó Nemzeti Park, Durmitor Nemzeti Park, Biogradska Gora Nemzeti Park, Lovcen Nemzeti Park. Különféle ritka növény-, és állatfajok élnek itt védelem alatt. Természeti szépsége és gazdagsága miatt, ekológiai államként is emlegetik. Káprázatos természeti látvány a Kotori-öböl, mely önmagáért beszél. Kotor óvárosát, a Durmitor Nemzeti Parkban lévő Tara szurdokkal az UNESCO világörökséggé nyilvánította.

Montenegró doborzata, éghajlata

Sűrű erdőkkel, kopár sziklákkal, karsztos hegyvonulatokkal, érintetlen őserdővel, napsütötte adriai tengerparttal egyaránt találkozhatunk, ha ide utazunk. Ebből a területi sokféleségből adódik, hogy mediterrán, kontinentális és hegyvidéki időjárás is
jellemzi az országot. Egyik nagy előnye a fürdőzők számára, hogy évi átlagban 240 a napsütéses napok száma, így a sok napsütés által a tengervíz hamar felmelegszik, hőmérséklete ideális május elejétől október közepéig. Az ehhez társuló egyedi tájkép pedig csak tovább fokozza az élményeket.

Montenegró strandjai

Montenegró tengerpartja 293 km hosszú, 117 strandja van. Leghosszabb strandja Ulcinjban található (Nagy Strand = Velika Plaza), a legnagyobb öböl a Kotori-öböl. A víz és az élővilág minőségét, tisztaságát és több szempontot figyelembe véve minden ország strandjával pályázhat a Kék Zászló elismerésre. Montenegróban néhány strandnak sikerült ezt az elismerést megszereznie, így felkerülhettek a Kék Zászlós strandok közé.

Lista a felvett strandokról: ITT

Montenegró szállás – szállásfoglalás

Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentességkiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. 72 órára emelkedett az az időszak, amit nem kell bejelenteni szállásfoglalás esetén. A 72 órát meghaladó tartózkodás bejelentését a montenegrói szállások automatikusan elvégzik. A magán szálláshelyen tartózkodók pedig bármelyik utazási irodában bejelenthetik tartózkodásukat.

Montenegró apartmanok – nyaralás Montenegróban

Széles választékban találhatóak az apartmanok Montenegróban. Egyre elterjedtebb szerencsére az apartmanok esetében is, hogy külön felár ellenében reggeli, vacsora is igényelhető, ha valaki nem szeretne a főzéssel bíbelődni. Jól felszerelt, szépen felújított állapotban lévő apartmanokat foglalhatunk kedvező árakon Montenegróban. Általában, a tengerre néző szállásokért külön kell fizetnünk, de vannak, olyan szállásadók, ahol ez nem szükséges.

 

Amire számítani kell! Hasonlóan, mint nálunk, magyaroknál az IFA, a montenegrói apartmanok esetében is fizetendő úgynevezett üdülőhelyi díj/tax. Ez szállásonként változó 1-2 euro/fő/éj között, és általában érkezéskor készpénzben kérik a vendég adataival együtt (név, lakcím, születési dátum, személyi igazolványszám).

Montenegró hotelek - nyaralás Montenegróban

A hotelek esetében is egyre nagyobb lesz a kínálat, 2*-tól 5*-os kategóriáig megtalálhatóak Montenegró területén a hotelek. Folyamatosan bővítenek, újabb és újabb szállodákat húznak fel a turizmus rohamos előre haladtával. A montenegrói hotelek esetében is  a helyszínen fizetendő üdülőhelyi díj és az adatainkat elkérik megérkezéskor. Itt is van lehetőségünk extrákra: tengerre néző szoba, klímás, all inclusive, reggeli, félpanziós ellátás, persze felár ellenében. Montenegróban a hotelek elég jól felszereltek és jó minőségűek.

Montenegró látnivalók – utazási tippek

- Kotori-öböl

 

A hegykoszorúval övezett öböl, a mediterrán hangulatot árasztó pálmák, mimózák, leanderek, a csodálatos panoráma megkapó látvány.

 

Kotor

 

Magas hegyek fogják közre, külön ékessége a Kotori-öbölnek, óvárosa UNESCO világörökség.

- Herceg Novi

 

Az egyik legmelegebb tengerparti fürdőváros Montenegróban.

- Tivat

 

Kikötőváros, melyet ciprus és borókaliget övezte tengerparti sétánya miatt keresnek fel leginkább.

- Mamula sziget

 

Nem csak strandja, hanem történelmi látnivalója, az itteni erőd is vonzó attrakció a turisták számára.

- Kék-barlang


A tenger különleges foszforeszkáló kék vize és a nyílt tengeri fürdőzés a habokban csábító program.

ZanjiceTengerparti falu, széles, kavicsos stranddal.

- Perast

 

Középkori tengerészváros, két sziget emelkedik ki az itteni öböltől: Szirti Madonna és Szent György szigete.

- Budva

 

Az egyik legnyüzsgőbb tengerparti fürdőhely, itt található a Szent János-templom.

- Cetinje

 

Az ország korábbi fővárosa volt, ebből adódóan jelentős számban bővelkedik műemlékekben. Innen közelíthető meg legegyszerűbben a Njegos-mauzóleum. 461 lépcsőfokon érhetünk fel a bejárathoz, mely 1660 m magasságban található a Lovcen Nemzeti Park területén.

- Ulcinj

 

Finom, széles homokos, kavicsos partja van, itt található Montenegró leghosszabb strandja, a Velika Plaza.

- RisanŐsi, illir város, római kori emlékekkel.

- Moraca, Tara

 

A Moraca kanyon, Európa második legnagyobb és a Tara kanyon, Európa legmélyebb kanyonja rendkívül impozáns látvány. A Moraca-kolostor szent kegyhelye.

- Sveti Stefan

 

Egy gyöngyszem az Adrián, luxus-szálloda sziget.

- Bar

 

Montenegró legnagyobb kereskedelmi kikötője.

- Stari Bar

 

Híres a XVII. századi vízvezetékrendszeréről (Akvadukt), illetve olajfaültetvényeiről. Úgy vélik itt található Európa legidősebb olajfája.

- Skodrai-tó


A mediterrán térség utolsó édesvizű mocsaras területe. A Balkán-félsziget legnagyobb tava nagy madárrezervátummal. Természeti környezete miatt ideális horgászatra, madár megfigyelésre, hajókázásra. Szép település a tó mentén Virpazar.

- Podgorica

 

Az ország fővárosa, lüktető hangulata, fontos műemlékei magával ragadják az embert.

Hasznos információk - Utazás Montenegró

Montenegró – Úti okmányok

 

Érvényes (újfajta, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet beutazni. Mindkettőnél az okmányoknak min. 30 napos érvényességgel kell rendelkezniük. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehetséges a határátlépés. Szerbián, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon keresztül történő átlépések esetében is érvényesek az előzőekben írt beutazási feltételek.

Montenegró – Üzemanyag, vám

 

Az üzemanyag ára körülbelül az európainak felel meg. 2015 májusában a gázolaj litere 1,1 euro, Euro95-s benziné 1,2 euro volt.

 

Az árak tájékoztató jellegűek!

Vámmentesen Montenegróba bevihető:

 

 • Gyerektápszer - orvosi rendelvényre - a meg nem kezdettek
 • felbontatlan, szabályos csomagolásban
 • Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve
 • kakaóbab, fűszer, tea - 1 kg
 • Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel - 1 l
 • Nem alkoholos italok - eredeti csomagolás - 5 l
 • Ásványvíz - 5 l
 • Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem
 • igényelnek speciális kezelést) – max. 1 kg
 • 200 db cigaretta

Montenegró - Közlekedés

A zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!

Montenegró - Házi kedvencek behozatala

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

Időzóna, helyi idő

Az órát nem kell átállítani, azonos az időzónájuk a miénkkel.

Pénzváltás

Törvényes fizetőeszközük az euró, melyet érdemes váltani az utazás előtt. Belépéskor az a személy, aki 2000 eurótól többel rendelkezik, annak ezt célszerű bejelenteni a határon. Egy formanyomtatványt kell kitölteni és ezt kilépéskor felmutatni. Ennek hiányában hazafelé a vámos elkobozhatja a 2000 euró feletti összeget.

Visa, Mastercard, American Express típusú bankkártyákat egyaránt elfogadnak, sok pénzkiadó automata is üzemel. A bankok reggel 08:00 és 19:00 óra között, szombaton általában 13:00 óráig nyitva tartanak.

Montenegró - Ivóvíz

A turisták számára nem ajánljuk a csapvíz fogyasztását, a helyiek szervezete megszokta ezt a vizet, mi inkább ne kísérletezzünk vele. Palackozott vizet érdemes vásárolni.

Sport – Aktív pihenés Montenegróban

A vadvízi evezés, a rafting hazája, kitűnő terep a moraca és a tara kanyon ezeket a sportokat is kipróbálni, aki még nem csinált volna ilyet. Emellett kedveznek a természeti feltételek a túrázás, sziklamászás, barlangászat kedvelőinek. Ha kedvünk támad egy kis horgászathoz vagy madárleshez, akkor a shkodrai-tavat ajánljuk, a kikötőkben bérelhetünk vitorlást, hajót a különféle szigetekhez. Legnépszerűbb hajókirándulás a kék-barlang – mamula túra. Télen pedig zabljak sí központjában várják a hó szerelmeseit.

Vásárlás montenegrói utazás során!

ÉTTERMEKBEN, TAXIK ESETÉBEN ILLIK BORRAVALÓT ADNI, DE NEM VÁRJÁK EL.

Éttermi árak:

 • Kávé, capuccino 1-2 EUR
 • Bor 0,7 l 6-15 EUR
 • Sör 1-2 EUR
 • Pizza 4-10 EUR
 • Főétel 5-12 EUR
 • Tengeri hal (1 kg) 30-50 EUR

Bolti árak:

 • Ásványvíz 1,5 l 0,7-1 EUR
 • Kenyér 1 kg 0,7-1,5 EUR
 • Rostos üdítő 0.65-2 EUR
 • Bor 0,7 l 2-6 EUR
 • Sör 0,5-1,5 EUR
 • Sonka 1 kg 15-20 EUR
 • Fagyi 0.5 -1,5 EUR
 • Tej 0.65-0.85 EUR
 • Vaj 1.85.-2.6 EUR
 • Sajt 4 EUR/kg (Gouda vagy hasonló)
 • Cola, Fanta, Sprire 1,5 EUR


čevapčiča boltokban 1 kg 4-4.5 EUR, étteremben egy adag 7-8 EUR,
gyorsétteremben 3 EUR

Az árak tájékoztató jellegűek!

Montenegró gasztronómiája – Étel Utazás Montenegró

Adottságaiknál fogva természetesen kedvelik a különböző halakból készített ételeket, például a Hallevest (Brodet). Szívesen használják alapanyagként az angolnát, pisztrángot, levélhalat, tintahalat. Tivatban külön tenyésztett és sajátságon fűszerezett kagylót kínálnak. Minden étel készítése során olívaolajat használnak.

Tipikus ételek Montenegróban

 

Kajmak finom zsíros sajt Burek (túrós, húsos tésztaféleség)

Rablóhús (Ražnjiča) Szárított kecskehúsos kelkáposzta (raštan)

Lepények, sütemények roston sütve čevapčiča

Szűzpecsenye roston (Vješalica)

Nemzeti specialitások Montenegróban

njeguši prsut sonka

njeguši sir, sajtkülönlegesség

Tipikus italok Montenegróban

 

Vranac, vörös bor

Krsta č, fehér bor

Lozovač_a, szőlőpálinka

Nikšičko Pivo, nemzeti sör Montenegróban

Külképviseletek

Montenegró Nagykövetsége Magyarországon:
1051 Budapest, Arany János utca 15.
tel.: 06-1/373-0300, 06-1/373-0301
fax: 06-1/269-4475

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
tel.: 382/20/602-880, 602-910;
fax: 625-243,
E-mail: mission.pg@mfa.gov.hu

Magyarország montenegrói Tiszteletbeli konzulja
Magyar Csaba.
85346 Herceg Novi, Zelenika 9/a
tel.:382/31/678-631, 678-818
mobil: 382/67/595-631
E-mail: csaba@t-com.me

Segítségkérés/Telefonszámok Montenegróban

MONTENEGRÓ NEMZETKÖZI HÍVÓSZÁMA: +382
Magyarországot Montenegróból 0036 előhívó számon érhetjük el.

Fontos telefonszámok

 • Posta - információ: 988
 • Általános segélyhívó: 112
 • Tűzoltóság: 123
 • Mentők: 124
 • Rendőrség: 122
 • Pontos idő: 95
 • Időjárás: 9848
 • Útinformáció, közúti segélyhívó: 9807; 1340


Beföldi hívószámok

 • Podgorica, Kolašin: 081
 • Tivat, Kotor: 082
 • Nikšić: 083
 • Bijelo Polje: 084
 • Mojkovac: 084
 • Bar, Ulcinj: 085
 • Budva, Cetinje: 086
 • Berane, Plav: 087
 • Herceg Novi: 088
 • Zabljak: 089


Egy kis úti szótár

 

igen - da
nem – ne
köszönöm – hvala
szia – zdravo
jó estét – dobro veče

jó napot – dobar dan
jó reggelt – dobro jutro
viszontlátásra – dovidenja

Állami ünnepek, munkaszüneti napok Montenegróban

 

január 01. Újév
január 07. Ortodox Karácsony
január 13. Ortodox Újév
április 27. az alkotmány napja
május 01. munka ünnepe
május 21. a Függetlenség napja
július 13. a Montenegrói Köztársaság állami ünnepe
december 25. Karácsony

Fesztiválok, rendezvények Montenegróban

január Zabljak- téli sportok országos versenye

február Herceg Novi - Mimóza Fesztivál
 Kotor – Szent Trifon ünnepségek

 Tivat - Karnevál Éjszakája

március Nemzetközi Kerékpárverseny

április Podgorica - színházi előadások

május Nemzetközi tévéfesztivál, Vladimír kereszt ünnepe,
Montenegro Cup (szabad stílusú mászás)

június Budva - Földközi Tengeri Dalfesztivál és Földközi Tengeri
Zene Nemzetközi Fesztivál

július Budva - A város Színháza (színházi előadások, koncertek)
Perast felvonulás– Fasinada

augusztus Herceg Novi – Filmfesztivál
szeptember Petrovac – Jazz fesztivál

 Mojkovac – Hőlégballon fesztivál