Hvar - sziget

Apartmanok az alábbi városokban:
Gdinj, Hvar, Jelsa, Stari Grad, Sućuraj, Vrboska

Keresés

AMFORA - Hvar

A Hvar szigeti Amfora szálloda Hvar város közelében található. A szálloda a kavicsos strandon található; a nemrég felújított épületből csodálatos kilátás nyílik a Pakleni (Pokoli-)szigetekre. A szálloda 325 kétágyas, légkondicionált, fürdőszobával vagy zuhanyzóval, WC-vel, műholdas tv-vel, hajszárítóval és erkéllyel vagy terasszal felszerelt szobákkal rendelkezik. Néhány a szálloda szolgáltatásai közül: légkondicionált étterem, kávézó, fedett medence, edzőterem, szauna, rekreációs terem, internet-sarok, 6 teniszpálya, fodrászat és ajándékbolt. A vízisport-lehetőségek, búvárközpont és a taxihajók a szálloda előtt találhatók. 
 

Kis méretű háziállat bevihető Légkondicionáló Lift Szabadtéri medence New! Internet Wireless

DALMACIJA - Hvar

A hvári sétányon a kis öbölben, nem messze a város központtól található a Dalmacija szálloda. A Hotel csodálatos kilátást nyújt a Paklene szigetekre és Hvarski öbölre. Klasszikus mediterrán környezet, romantikus a szálloda terasza és a csodálatos kilátás felejthetetlenné teszi a szabadságát.

A szállodának 21 szobája van, a szobák kényelmesek. Mindegyikben van SAT-TV, telefon, fürdőszobai tartozékok, zuhany/WC és erkély. Ingyenes Internet kapcsolat a szállodai közös helyeken érhető el. A szállodában van bár, étterem, bolt és széf a recepción.
Hvar város központja csak 2 perc sétára vannak.

Kis méretű háziállat bevihető

Hvar - sziget

 A napos Hvar a negyedik legnagyobb horvát, adriai sziget 299,6 km2-nyi területével. Partvonalának hossza 254,2 kilométer, legmagasabb csúcsa a Sveti Nikola (Szent Miklós, 628 méter). A sziget kelet – nyugat irányban terül el, és a szárazföldön lévő Matijasevic-foktól mindössze 4 kilométerre van. Hvar-on átlagosan 2722 napsütéses óra van évente. Az éves átlaghőmérséklet 16,2 °C. A kifejezetten mediterrán klímának és a buja növényzetnek köszönhetően Hvar minden évszakban vonzó: nyáron száraz és meleg, télen pedig enyhe és napos. A meleg telek különösen kedveznek az asztmatikus megbetegedés kezelésében, így Hvar fogalommá vált: kellemes meleg és egészséges tavaszi sziget a tél közepén.
 

Az enyhe klíma mégsem teljesen egyforma mindenütt a szigeten. Miközben Hvar városa és a sziget nyugati oldala naposabb és melegebb, tehát ideálisak a téli pihenéshez, az északi oldal erdősebb és frissebb levegőjű, ezért kifejezetten kellemes itt a nyaralás. Hóesés az év első három hónapjában esetenként előfordulhat, de ez átlagban évente egy napot jelent, és a hó nem is marad meg egy fél napnál tovább. A sziget legmagasabb pontja, Sveti Nikola és Hum (604 m) között, Sveta Nedjeljától Jesláig, különleges szépségű és hűvösebb éghajlatú fennsík húzódik, amelyet részben fenyőerdők borítanak, részben pedig szőlő. A Stari Gradtól Vrboskáig és Jelsáig nyújtózó terület szőlővel van beültetve, amelynek akár 500 hektoliter bor is lehet a hozama. A sziget megművelt területein körülbelül 600 olajfa nő. A sziget a történelem folyamán különböző neveket viselt. 

 

Hvar a sziget fővárosa körülbelül 3500 lakossal, a fővárosban is rengeteg szebbnél szebb apartman található. A város és a kikötő egy széles öbölben fekszik, amely előtt a festői Pakleni (Pokol) - szigetek találhatóak. Ezen a környéken már több mint 7000 éve élnek emberek. Hvar gyors ütemű kiépítése 1278-ban kezdődött meg, mivel az akkori hatóságok döntése értelmében a helységnek a püspökség és a sziget székhelyévé kellett válnia, elsősorban kivételes földrajzi fekvése és a kikötője miatt, amely megfelelő védelmet nyújtott a flottának, illetve a nyílt tenger közelsége miatt is, ellentétben a Stari Grad-i kikötővel. Hvart, sok más adriai városkához hasonlóan, kövek, fenyők és a tenger együttese alkotja. A helység egyedülálló urbanisztikai megoldású város, kis, szűk utcácskákkal, lépcsősen épített kőházakkal. Számos más tengerparti várostól eltérően, Hvar többségében megőrizte egyedi történelmi, hagyományos arculatát, megőrizte és ápolja örökségét. Tiszta, rendezett városka, amelynek központjában található a mandrac, egy apró, miniatűr kikötő. Közvetlenül a mandrac mellette a Grandska loza, a Városi loggia (városháza), amelyet 1479-ben fejeztek be, és a Leroj, egy 16. századi óratorony. Hvarra már több mint száz évvel ezelőtt megérkeztek az első turisták. 

 

Hvar belvárosában, a Hannibál Lucic örökségéből fennmaradt telken áll 1664 óta a bencés nővérek kolostora. A kolostor létrejötte Milani püspöknek köszönhető, aki a nővéreket Rab szigetéről hívta a kolostorba. A 19. század első felében a bencés nővérek népi leányiskolát hoztak létre, ahol különösen nagy figyelmet fordítottak a kézi munkára. Így a nővérek 120-130 évvel ezelőtt próbálkoztak először agávéból fonalat fonni, majd csipkét verni. Horvátországban ez a fajta csipkeverés kizárólag Hvar szigetén ismert, a friss agávé leveléből készített fonal titkát pedig a bencés nővérek egymásnak adják át, immár egy évszázada. Minden ilyen csipke egy kész költemény, az ügyesség, tudás és a szépség egyedi megnyilvánulása.

Stari Grad

Stari Grad egy hat kilométeres öböl belsejében fekszik, az egykori görög Pharos, később római Pharie helyén. A görög város a mainál kisebb területet foglalt el, és valószínűleg Kr.e. 384 és 383 között épült. Az előnyös fekvésű öböl mellett hozzájárult a helység fejlődéséhez az öböltől keletre elterülő a sziget belseje felé nyújtózó mező. Pharos 232 körül, az illírek állam fennhatósága alatt állt, később pedig a római uralom számos nyomot hagyott – padlómozaikokat, valamint a Szent Rókus-templom alatt feltárt fürdő romjait. A város látnivalói közül a Hektorovic-kúriához érdemes ellátogatni. A kúria udvarán található medencébe tengervíz van, melyben tengeri pérhalak úszkálnak.

Jesla

A 14. században keletkezett, ám első ránézésre modern városnak tűnik. Jelsa közvetlen közelében, Gromina Doca falutól keletre fekszik a Grapceva spilja – barlang, amelyet nyugodtan nevezhetünk a horvát civilizáció bölcsőjének, s amely különös fontosságú a neolit kori Földközi-tenger történelmi fejlődésében. A barlang 31,5 méter hosszú, 32,7 méter széles. Itteni lelet az úgynevezett „horvát színes kerámia” is. Az egyik kerámiaedény-töredéken egy csónak rajza látható, amelyről azt tartják, hogy Európa legrégebbi csónakábrázolása.